Ilmiönä ihminen – 1-2 luokkien opiskelua

Kolmannessa jaksossa 1-2 luokkalaiset opiskelivat asioita liittyen ihmiseen ja erityisesti ihmisen biologiaan. Jakson alussa luokissa tehtiin ajatuskarttoja siitä, mitä jo tiedettiin. Jakson aikana opiskeltiin ihmisen kehonosia ja elimiä sekä terveellisen elämän osa-alueita, tehtiin kuvataidetöitä ihmiseen liittyen ja tehtiin myös joitakin tutkimuksia: miten sokeri vaikuttaa hampaisiin tai miten paljon oppilaat nukkuivat, liikkuivat ja mitä söivät yhden viikon aikana. Tokaluokkalaiset tekivät myös ryhmätyöt eri elimistä siten, että ryhmille arvottiin aiheet.

Jakso huipentui ilmiöviikkoon ja ilmiöviikon lopussa olevaan aistipajapäivään, jolloin oppilaat pääsivät tutkimaan ihmisen haju-, maku- ja tuntoaistia haistellen, maistellen ja tunnustellen. Jakson lopussa opittua koottiin eri tavoin, kuten tekemällä uusia ajatuskarttoja ja kirjoittamalla mieleen jääneistä asioista.

Alla Ilvesten eli 2. luokkalaisten kirjoitelmia siitä, mitä heille jäi mieleen jaksosta:

“Olemme tehneet ihmisen liike työn. Olemme myös tehneet ihmismonisteita eri aiheista niin kuin luut ja lihakset. Teimme ryhmätyötä minun ryhmällä aiheena oli lihakset. Me piirsimme, tutkimme ja maalasimme. Meidän ryhmässä oli Rediyet, Amin, Ronja ja minä. Minä opin että ihmisellä on pikkuaivot ja ydinjatke. Minusta ryhmätyö oli kivaa.”

Oskari, 2. luokka

“Olemme piirtäneet ihmisiä. Olen tehnyt luuston. Olemme tehnyt millaisia me olemme. Olen tehnyt ryhmätyön ruuansulatuksesta. Olemme tehnyt ihmisen lihakset. Olemme tehnyt aivot. Meillä oli pajoja siellä tehtiin aisteja esim hajuaisti tai makuaisti ja tuntoaisti ja näköaisti ja kuuloaisti. Me maalattiin ruuansulatuksen ihmiseen. Kivaa oli maalaa ja kirjoittaa ruuansulatuksesta. Minun mielestä työstä tuli aika hieno.”

Arti, 2. luokka

_”Olemme tutkinut ihmiseen liittyviä asioita. Ja teimme myös kuvistöitä aiheeseen liittyen. Minä tutkin ruuansulatusta Olivian, Artin ja Kuzman kanssa. Piirsimme ja maalasimme ihmiselle suoli ja muita elimiä. Ja etsimme googlesta tietoa. Minä opin ihmisestä sen että miten ruoka kulkee kehoa pitkin. Minun mielestä ryhmätyö oli kivointa koska sai suunnitella muiden kanssa mitä tekee. Erityisesti mieleen jäi kuvistyöt ja esitelmät.”

Kiana, 2. luokka

Haukkojen lautasmallityöt

“Olemme tutkineet, maalanneet ja esitelleet eri ihmisen osia. Olemme myös tehneet pumpulipuikoista luurankoja. Tutkimme ryhmissä eri kehon osia. Minun ryhmäni teki hengityselimistä. Me maalasimme keuhkot jotka kuuluvat hengityselimiin ja tutkittiin ypin tunnilla hengityselimistä. Opin tuntejen aikana myös luustosta lihaksista aivoista ja sydämestä opin myös muistakin asioista. Ryhmätyössä on kivaa koska kaikki saivat osallistua ja ei tarvitse tehdä yksin. Ryhmätyössä jäi mieleen yhdessä tekeminen.”

Leonor, 2. luokka  

“Askartelimme lihaksia ja maalattiin ja piirrettiin ja kirjoitettiin lihaksista.  Me ollaan puhuttu luista lihaksista ruuansulatuksesta.”

Amin, 2. luokka

Ilvesten kuvataidetöitä

“Olemme esim maalanneet ihmisiä paperille ja tehnyt  pumpuli puikoista luurankoja. Ja kartongista ihmisiä. Ja olemme tehneet ihmiseen liittyen ryhmätyötä. Ja ryhmämme aihe oli ruuansulatus ja se oli hauskaa. Kaikki ryhmän jäsenet osallistuivat hyvin. Ja olemme tehneet ihan vain ihmiseen liittyviä monisteita. Ja olemme tehneet myös aivoista aika paljon. Ja hermostoista luista mitä ihmisellä on ja lihaksista. Ja piirtäneet liiduilla ihmisiä. Ja tehneet ihmisistä talviurheilu aiheita.”

Olivia, 2. luokka

“Olemme tehneet ihmiseen liittyviä kuvistöitä ja tutkineet ihmistä. Tutkin Alisan, Nelsonin ja Bilaalin kanssa ryhmätyön jossa tutkimme sydäntä ja verenkiertoa. Opin että ihmisellä on 600 lihasta ja yli 200 luuta. Kivaa oli kun tehtiin ihmiseen liittyviä kuvistöitä. Perjantaina kävimme ihmiseen liittyvissä pajoissa yksi liittyi tuntoaistiin toinen hajuaistiin ja kolmas makuaistiin.”

Aino, 2. luokka

“Olemme tehneet hienoja ihmistöitä. Olemme siis leikannut kartongista ihmisten vartaloita. Ja olemme tehneet ypissä ryhmätyötä ja kaikki osallistui. Olemme tehneet ykkösten kanssa pajoja tehtiin hajuaistista, tuntoaisti, makuaisti. Ja olemme tutkinut ruuansulatusta. Ja olemme tehneet luurankotyötä.”

Rediyet, 2. luokka